Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2008 00:11 - Eastern Promises (2007)
Автор: cheekmonroecinema Категория: Изкуство   
Прочетен: 2316 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2008 00:17


image

Филмът е сравнително приятен, но е от тези чиито сюжет ще сте забравили след по-малко от половин година, а спомените ви от него ще са свързани най-вече с няколкото живописни сцени на насилие. Историята не блести, въпреки че засяга актуална и много интересна тема – неочакваните и понякога ужасяващи последици от емиграцията. Eastern Promises отправя погледа ни към членовете на руската мафия в Лондон, но това изобщо не е типичен филм за славянски търговци на наркотици и оръжие и чеченски главорези, тъй като акцентът е поставен върху героинята на Наоми Уотс (лекар несъзнателно забъркал се с мафията, следвайки хуманните си принципи) За мен лично ролята и е малко наивна, а и самата Наоми, не се старае да впечатли публиката с изключителна игра. По-големият проблем за филма обаче е Виго Мортенсен, който изпълнява другата главна роля. Нека първо кажа, че го смятам за страхотен актьор. Беше изключителен и в The Lord of the Rings и в A History of Violence, а дори и в Alatriste да не говорим, че изиграва чудесни роли и в по-старите си филми. На пръв поглед и в тази продукция на Focus features и BBC films, Виго изглежда идеален за ролята, но ключовата дума забележете е „изглежда”! Внушителното му екранно присъствие губи обаянието си в момента, в който героят му се разприказва . Да говори английски с руски акцент, е едно от нещата, които не се отдават на този актьор и до голяма степен провалят персонажа, като на моменти репликите звучат направо нелепо. За сметка на това Армин Мюлер Щал и Венсан Касел успяват да се докоснат до съвършенството в това отношение, но то е разбираемо тъй като немските при първия и френските при втория, корени са голямо преимущество. Любопитно е да се видят и някои други интересни персонажи, които доста помагат на зрителя да усети атмосферата на емигрантски Лондон. 

В някои моменти от филма  канадският режисьор Дейвид Кроненбърг добре съумява да пресъздаде обаянието на руската култура и как тя е адаптирана в условията на Запада. Естествено съпътстват я канали за проститутки и контрабандна стока, поръчкови убийства и много водка, но като цяло на филма му липсва повече бруталност. Сякаш на режисьора не му е достигнала смелост. 

            Много от зрителите ще харесат Eastern Promises и това e не до там странно, лентата има своите добри страни. Аз обаче ще остана с особено мнение и ще потърся заглавието, което ще успее да ме развълнува малко повече.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cine - hubav komentar. sega veche niama da ...
14.01.2008 22:05
hubav komentar. sega veche niama da propusna da gledam filma, za da sravnia vpechatleniata :PP
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cheekmonroecinema
Категория: Изкуство
Прочетен: 70459
Постинги: 12
Коментари: 22
Гласове: 91
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930